Jeg har ikke brug for psykoterapi

Skrevet af: 

Henrik Kamstrup-Nielsen

"Det handler om at se sig selv indefra og ikke blive belært udefra."

“Det handler om at se sig selv indefra og ikke blive belært udefra.”

Er der noget, jeg har måtte sande som færdiguddannet psykoterapeut, så er det primært to ting:

  • en stor del af dem, jeg taler med, er ikke helt sikre på, hvad psykoterapi er.
  • de fleste har en holdning til det alligevel.

Det er interessant, ikke? Vi ved ikke, hvad det er, men alligevel har vi en holdning til det. Sådan er det med psykoterapi, som det er med mange andre ting i livet. Citatet øverst på siden er taget fra en kommentar, jeg fik for ikke så længe siden, og det rummer en ret central misforståelse.

At psykoterapi handler om, at man skal belæres. Mit spørgsmål er i bund og grund – hvad forventer du, at du skal belæres om? Og hvad er det for nogle erfaringer, du kommer med fra tidligere, siden det bliver holdningen til psykoterapi?

Det kan jeg af gode grunde ikke vide noget som helst om. Men jeg kan mane det med at skulle belæres fuldstændig i jorden. For når man som klient vælger at starte i et psykoterapeutisk selvudviklingsforløb eller et coachingforløb, så går jeg som minimum ud fra, at man bare er en lille smule nysgerrig på sig selv. At man ikke starter i et forløb, fordi andre har sagt, at det skal man.

Et psykoterapeutisk selvudviklingsforløb handler om at gå på opdagelse i den person, du er. Finde af hvilke følelser du har adgang til. Hvilke følelser du har modstand på. Hvad du gør, og hvad du ikke gør. Hvilke strategier, du har udviklet, som står i vejen for, at du får den livskvalitet, du godt kunne tænke dig.

For at finde ud af det, bliver du nødt til at gå på opdagelse i dig selv og din historie med nysgerrighed og åbenhed. Det kræver mod, for der grunde til, at vi, på et ganske ubevidst plan, har været nødt til at udvikle de overlevelsesstrategier, vi har. Fordi der kan være mange svære følelser, som du har prøvet at undgå, så er der modstand på at have de følelser. Modstanden er opstået for at beskytte dig, men de er opstået på et tidligere stadie i dit liv, hvor din biologi og dit ubevidste af uendeligt mange årsager har ment, at det er vigtig at undgå disse følelser. Følelser, som du er nødt til at have adgang til, hvis du gerne vil være i stand til at leve et selvvalgt voksent liv med nutidige modne følelser, fremfor at overleve uden indflydelse. Det kan du snildt gøre, men der er også et eller andet ved den her overlevelse, der gør, at klienterne vælger at opsøge hjælp ude fra. Det er bare ikke noget for alle kun at overleve.

På grund af de ubevidste modstande, vi alle bærer rundt på, er din historie med tilhørende adfærd og følelser, ikke tilgængelig for individet at gå på opdagelse i alene. Det er bidende nødvendigt med input ud fra af en kompetent terapeut, der benytter en struktureret psykoanalyse, hvis du gerne vil have indflydelse i dit liv. Du skal støttes til at komme ud og afprøve ny adfærd, hvis du gerne vil have nutidige og modne følelser. Det kan vi ikke selv gøre netop på grund af modstandene, for:

Når biologien frygter, finder det ubevidste enhver udvej til at undgå at gentage dårlige erfaringer.

Fordi det er ubevidst for os, skal der en terapeut til at spejle, hvad det er, du gør og har gjort, så du som klient kan opnå forståelse og accept af din fortid. Så du kan få indflydelse i din nutid. Det er ikke et spørgsmål om at belære – det er et spørgsmål om at blive bevidstgjort. Ellers render vi rundt som bevidstløse zombier, der gør alt det vi plejer uden den mindste indflydelse.

 

Så hvad er psykoterapi?

Psykoterapi er en samling af psykologiske metoder og teknikker, der gør, at du kan blive bevidstgjort om din adfærd og følelser i nutid. Hvordan de er opstået, og hvordan du har lært at undgå visse af de følelser, som i normtale betragtes som “dårlige”. Følelser som du er nødt til at have adgang til, hvis du gerne vil leve et voksent liv med indflydelse og bevidsthed om, hvad du gør og ikke gør. Kun på den måde opnår du valgfrihed i dit liv. Når vi er styret af vores ubevidste har vi ikke noget valg, og det er ufrit.

Det kræver modenhed, nysgerrighed, vilje og mod. Derfor arbejder jeg kun med psykisk raske, voksne mennesker, fordi det kræver nogle ressourcer at skabe varige ændringer i sit liv. Og hvis du starter i et forløb og beslutter dig for, at livet er fint, som du lever det, så er det ligesom det skal være. Men her har du truffet et aktivt valg med den viden, du har om dig selv.

Det er vigtigt at understrege, at vi ikke skal gøre alt anderledes. Der er helt sikkert meget, der fungerer, men det er vigtig at vide, hvad vi gør og hvordan vi har lært det for, at vi kan tage stilling.

Så nej, det er ikke belæring. Det er bevidstgørelser, så det ubevidste kan bringes op i din bevidsthed. Hvad du vælger at bruge den viden til er helt op til dig.

Men nu har du i det mindste noget at vælge ud fra.

Er psykoterapi for alle? Nej.

Vil de fleste kunne få noget ud af det? Ja, hvis de tør.

MÅSKE SYNTES DU OM…

Kontakt mig

Jeg vil gerne ringes op!

Bemærk, jeg ringer fra nummer 29252266 – tast det ind i din tlf. bog med det samme, så du kan se, når jeg ringer.